10 شبکه اجتماعی که به رونق کسب‌وکار شما کمک می‌کنند

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

امروزه شبکه های اجتماعی به شکل‌های مختلفی زندگی انسان‌ها را تحت تأثیر قرار داده‌اند و تأثیر سازنده یا مخرب آنها به‌خوبی بر همگان عیان شده است. شاید شما هم مانند بسیاری دیگر، شبکه های اجتماعی یا همان سوشال مدیا را به چند برنامه خاص مانند فیس‌بوک، اینستاگرام یا تلگرام محدود کنید؛ اما وسعت این برنامه به حدی است که ایجاد تمایز بین آنها کار بسیار مشکلی‌ست. اگر به سابقه این رسانه‌ها نگاهی بندازیم، متوجه می‌شویم که سرعت فراگیری آنها بیشتر از هر چیز دیگریست. این برنامه‌ها به‌سرعت رشد می‌کنند و تأثیر آنها به‌زودی مشخص می‌شود.

در این مطلب، به تعریفی کلی از رسانه‌های اجتماعی خواهیم پرداخت و 10 نوع مختلف به همراه تأثیر آنها بر رونق کسب‌وکار ذکر خواهیم کرد. پس به جمع دوست‌داشتنی سوشال بپیوندید!

شبکه اجتماعی چیست؟

شبکه های اجتماعی (Social media) مجموعه‌ای از وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی (Applications) هستند که به افراد در اشتراک‌گذاری محتوا به‌سرعت، کارآمد و در زمان واقعی کمک می‌کنند. اکثر مردم امروز رسانه‌های اجتماعی را به‌عنوان برنامه‌هایی بر روی گوشی‌های هوشمند یا رایانه خود استفاده می‌کنند، درحالی‌که این ابزارها در ابتدا به‌عنوان ابزارهای قابل نصب بر روی رایانه طراحی شده بودند. این تصور اشتباه ناشی از این واقعیت است که کاربران شبکه های اجتماعی از این برنامه‌ها بر روی گوشی هوشمند خود استفاده می‌کنند و تمایل کمتری به استفاده از آنها بر روی کامپیوتر نشان می‌دهند. شایان‌ذکر است، 50 درصد از کسانی که از اینترنت استفاده می‌کنند تمایلی به شبکه های اجتماعی نشان نمی‌دهند و کمتری استفاده می‌کنند.

توانایی به اشتراک‌گذاری عکس‌ها، تصاویر، نظرات و حوادث مختلف در رسانه‌های اجتماعی باعث شد است که زندگی ما انسان‌ها به طرز عجیبی دچار تغییر شود و حتی روش کار خیلی از شرکت‌ها نیز تغییر کند. خرده‌فروشانی و فروشگاه‌هایی که شبکه های اجتماعی را به‌عنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خود در برمی‌گیرند، نتایج بسیار خوبی را نشان داده‌اند. اما کلید موفقیت در رسانه‌های اجتماعی این است که با مراقبت‌های مشابه، احترام و توجه به مصرف‌کنندگان میزان فروش خود را کنترل کنید. لحظه ظهور شبکه های اجتماعی با رقابت کمتری همراه بود، اما امروزه رقابت شدیدی بین این ابزارها به وجود آمده است و هرکدام به شکل خاصی بر رفتار انسان‌ها تأثیر می‌گذارند.

بنابراین به‌جای طبقه‌بندی رسانه‌های اجتماعی با توجه به تمایل افراد مختلف و میزان مشارکت آنها در این ابزارها، آن‌ها را به‌صورت تأثیر در بازاریابی دسته‌بندی می‌کنیم و هرکدام را به‌صورت مجزا شرح خواهیم داد.

شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی (Social networks) به مانند یک شبکه ارتباطی عمل می‌کنند که افراد به‌صورت آنلاین اطلاعات و ایده‌های خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. نمونه بارز شبکه‌های اجتماعی سه سایت فیس‌بوک (Facebook)، توییتر (Twitter) و لینکداین (LinkedIn) هستند که بسیاری از افراد شخصی و سازمان‌ها در آن اکانت کاربری ساخته‌اند. این وضعیت ارتباطی باعث شده است که در بسیاری از منابع از آنها به‌عنوان شبکه‌های ارتباطی (Relationship Networks) نیز یاد شود.

باوجوداینکه این شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان قدیمی‌ترین رسانه‌های اجتماعی شناخته نمی‌شوند، اما محبوبیت بالای آنها باعث شده است که کاربران زیادی به خود جذب کنند. این شبکه محیط کاربری نسبتاً ساده‌ای دارند و نیازی به کارهای چندان پیچیده نیست. به‌عنوان‌مثال می‌توانید یک ایده خاص را در توییتر یا فیس‌بوک بزارید و از فالاورهای خود بخواهید که در مورد آن نظر دهند. در حال حاضر، با پیشرفت در گوشی‌های هوشمند و استفاده از اینترنت همراه نقش شبکه‌های اجتماعی پررنگ‌تر شده است و تقریباً همه موارد زندگی افراد جامعه در آنها ثبت می‌شود.

اگر هنوز کسب‌وکار خود را در یکی از شبکه‌های اجتماعی فیس‌بوک، توییتر یا لینکداین معرفی نکرده‌اید، هر چه زودتر این کار را انجام دهید. زیرا این شبکه نه‌تنها امکان معرفی کسب‌وکارتان را فراهم می‌کند، بلکه بازاریابی مویرگی را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهند.

شبکه‌های به اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدیو

شبکه‌های به اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدیو (Media sharing networks) نوع دیگری از شبکه‌های اجتماعی هستند که افراد از آنها برای به اشتراک گذاشتن عکس، ویدیو، تصویر و نوشته استفاده می‌کنند. این شبکه‌ها که شامل برنامه‌هایی مانند اینستاگرام (Instagram)، تلگرام (Telegram)، اسنپ چت (Snapchat) و یوتیوب (YouTube) می‌شوند، عمدتاً مخصوص ارتباط‌های فردی و گروهی طراحی شده‌اند. شبکه‌های اشتراک‌گذاری تصاویر از گستردگی بیشتری نسبت به شبکه‌های اجتماعی برخوردارند و این گستردگی را بیشتر مدیون گوشی‌های هوشمند هستند.

باوجوداینکه همه این کانال‌های ارتباطی دارای وب‌سایت مشخص هستند، اما بیشتر عملکرد آنها به برنامه‌های گوشی‌های هوشمند یا اپلیکیشن‌ها وابسته هستند. از مزایای بزرگ این شبکه‌ها امکان اشتراک‌گذاری تصاویر و عکس و ویدیو به‌صورت لحظه‌ای است که امکان به اشتراک گذاشتن اطلاعات در لحظه را به افراد می‌دهند. تلگرام که به‌عنوان ارتباطی ساخت کشور روسیه شناخته می‌شود، محبوبیت بالایی بین کاربران ایرانی دارد و از طریق چت خصوصی، گروه‌ها و سوپرگروه‌ها و همچنین کانال‌های تلگرامی امکان ارتباط را به افراد مختلف می‌دهد.

برنامه‌هایی مانند اینستاگرام و تلگرام در ابتدا محبوبیت چندانی نداشتند، اما با پیشرفت برنامه‌ها و قابلیت‌های آنها نقشی فراتر از یک برنامه ارتباطی ساده گرفته‌اند. یوتیوب امروزه به‌عنوان یک منبع آموزشی بزرگ از ویدیوهای مختلف به فعالیت خود ادامه می‌دهد، تلگرام بیشتر به نوشته‌های متنی اختصاص یافته است و اینستاگرام و اسنپ چت به فایل‌های تصویری و ویدیویی اختصاص دارند.

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

در حال حاضر بسیاری از مشاغل و کسب‌وکارها از این شبکه‌های اشتراک‌گذاری استفاده می‌کنند و آخرین محصولات و خدمات خود را به اشتراک می‌گذارند. اگر در هرکدام از این شبکه‌ها عضو نیستید و نمی‌دانید چگونه کسب‌وکار خود را معرفی کنید، از عضویت در این شبکه‌ها غافل نمانید. شبکه‌های اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدیو امکان معرفی کامل کالاها و خدمات شما را می‌دهند و می‌توانید بازخورد کاربران نسبت به کسب‌وکار خود دریافت کنید. به کمک این برنامه‌های می‌توانید وضعیت رقبای خود را بسنجید و استراتژی کاری خود را تغییر دهید.

انجمن‌های گفتگو

تالارهای بحث و گفتگو (Discussion forums) یکی دیگر از فضاهای سایبری تبادل اطلاعات هستند که افراد ایده‌ها و عقاید خود را در مورد یک موضوع خاص به اشتراک می‌گذارند. انجمن‌های گفتگو به‌عنوان قدیمی‌ترین رسانه‌های اجتماعی شناخته می‌شوند. قبل از آنکه افراد وارد فضای فیس‌بوک و سایر شبکه‌های اجتماعی شوند، انجمن‌های گفتگو به‌عنوان یک فضای گسترده در اختیار کاربران قرار گرفتند و از طریق آنها به تبادل اطلاعات پرداختند. معروف‌ترین و پرکاربرترین انجمن‌های گفتگو بین‌المللی انجمن‌های Reddit، Quora و Digg هستند که وسعت بسیاری دارند.

انجمن‌های گفتگو به‌صورت سایت‌هایی هستند که افراد می‌توانند برای فهمیدن آنچه همه در مورد آن صحبت می‌کنند و به تبادل اطلاعات می‌پردازند به آنها مراجعه کنند. از مزیت بزرگ این انجمن‌ها این است که افراد مختلف از ابراز نظر خود احساس شرم نمی‌کنند و بدون هیچ‌گونه اغماضی نظر خود را بیان می‌کنند. درحالی‌که سایر شبکه‌های اجتماعی و یا رسانه‌های اشتراک‌گذاری تصویر و فیلم محدودیت‌های زیادی برای شناسایی افراد در نظر می‌گیرند و به دنبال ایجاد فضای امن هستند، اما انجمن‌های گفتگو از این قضیه مستثنا هستند و به کاربران اجازه می‌دهند که ناشناس باقی بمانند.

اما اگر به تأثیر انجمن‌های گفتگو بر رونق کسب‌وکار بپردازیم، باید اذعان کرد که استفاده از این انجمن‌ها و شروع بحث و گفتگو در آنها به مهارت خاصی نیاز دارد تا از این طریق کاربران را به سمت موقعیت شغلی خود بکشانید. کسانی که وارد این انجمن‌ها می‌شوند و مایل‌اند کسب‌وکار خود را معرفی کنند، نباید مستقیماً به تبلیغ محصول یا کالای خود بپردازند و به کمک سؤال‌های مربوط به کار خود، کاربران را به سمت تبلیغ خود بکشانند.

شبکه‌های محتوا گذاری

شبکه‌های نشانه‌گذاری و محتوا گذاری (Bookmarking and content curation networks) یک نوع خاص دیگر از رسانه‌های اجتماعی هستند که مردم برای پاسخگویی به برخی سؤالات خود و همچنین اشتراک‌گذاری و بحث در مورد محتوا و رسانه‌های جدید و متنوع به آن وارد می‌شوند. نمونه بارز این شبکه‌ها پینترست (Pinterest) و فلیپ برد (Flipboard) هستند که به شهره جهانی رسیده‌اند.

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

شبکه‌های محتوا گذاری کمک می‌کنند تا افراد نحوه به‌کارگیری محتوای مختلف و کاربرد آنها را یاد بگیرند و به نوعی منبع خلاقیت و ایده برای افرادی هستند که به دنبال ایده و اطلاعات می‌گردند. زمانی که شخصی وارد این شبکه‌ها می‌شود کانال‌های جدید برای ایجاد آگاهی در مورد برندهای تجاری و درگیر شدن با مخاطبان و مشتریان در اختیار خواهد داشت. شبکه بوک مارکینگ پینترست به مخاطبان و کاربران اجازه می‌دهد که اطلاعات و محتوای بصری را کشف کنند و بعد از ذخیره‌سازی برای استفاده سایر کاربران به اشتراک بگذارند. اولین قدم برای کار با سایت پینترست این است که یک حساب کاربری (اکانت) برای خود بسازید و از این طریق به اطلاعات و سایر محتواها دسترسی داشته باشید و در این صورت می‌توانید به گذاشتن اطلاعات و محتوا بپردازید. مطالبی که در حساب کاربری خود می‌گذارید به‌عنوان یک پین (Pins) شناخته می‌شوند، بنابراین به پست‌ها و تصاویری که می‌گذارید توجه زیادی داشته باشد.

اما فلیپ بورد به‌عنوان یک شبکه محتوایی شناخته می‌شود که اغلب محتوای آن به‌صورت نوشتاری و مقاله هستند و مطالب تصویری و ویدیویی کمتری دارند. شما می‌توانید در مجله فلیپ بورد یک اکانت بسازید و محتوای جذاب و موردپسند سایر کاربران بگذارید. این موضوع به جذب کاربران و توجه بیشتر به مطالب شما کمک می‌کند. البته اخیراً شبکه‌های اشتراک‌گذاری نیز این خصوصیت را به مطالب خود اضافه کرده‌اند و به کاربران اجازه می‌دهند که از تصاویر و نوشته‌ها به‌صورت محتوا استفاده کنند.

برای تعیین استراتژی در استفاده از پینترست و فلیپ بورد بهتر است ابتدا مطالب نوشته شده در آنها را ببینید و توصیه می‌شود محتوا را با توجه به علاقه کاربران انتخاب کنید. این استراتژی نه‌تنها کاربران را به سمت مطالب شما می‌کشاند، بلکه راه مناسبی برای معرفی برند کاری در اختیار شما خواهد گذاشت.

شبکه‌های دریافت نظر مشتریان

شبکه‌های دریافت نظر مشتریان (Consumer review networks) شاید به اندازه سایر شبکه‌ها و کانال‌های اجتماعی فعال نباشند، اما برخی از آنها در یک حوزه خاص فعالیت دارند که می‌توانند اطلاعات تخصصی و کاملی را در اختیار کاربران قرار دهند. اساس کار در شبکه‌های دریافت نظر مشتریان بر اساس تجربه واقعی کاربران و دریافت نظرات و پیشنهادات آن‌هاست. به‌عنوان‌مثال، سایت‌هایی مثل Yelp, Zomato, TripAdvisor هرکدام در یک حوزه خاص فعالیت دارند و از جامع‌ترین اطلاعات فردی و عمومی برخوردارند.

در این شبکه‌ها محتوای خاصی بارگذاری نمی‌شود و آنچه به‌عنوان محتوا در اختیار کاربران قرار می‌گیرد، صرفاً تجربه کاربران دیگر است که آن موقعیت را تجربه کرده‌اند. به‌عنوان‌مثال، اطلاعاتی در مورد مارک‌ها، کسب‌وکارها، محصولات، خدمات، نقاط سفر و تقریباً هر چیز دیگری در شبکه‌های دریافت نظر مشتریان دیده می‌شود که می‌توانند بسیار راهگشا باشند. مثلاً این نظرات می‌توانند در مورد خرید از سایت آمازون، نحوه استفاده از گوگل مپ، نحوه خرید از فروشگاه‌های آنلاین و نحوه گردش در یک کشور خاص باشند.

سایت‌های Yelp و Zomato که روند روبه رشدی را در سالیان اخیر تجربه کرده‌اند در مورد مکان‌های جغرافیایی محلی و خصوصیات آنها کار می‌کنند و کاربران بیشتر در مورد بهترین نقاط ناهارخوری با اینترنت مشورت می‌کنند. یا اگر بخواهیم یک نمونه داخلی از سایت‌های نظرسنجی را معرفی کنیم می‌توانیم به سایت‌های کاریابی اشاره کنیم که اطلاعات مربوط به آن شغل را معرفی می‌کنند و شرایط احراز آن را بیان می‌کنند. سایت TripAdvisor به‌عنوان یک سایت بین‌المللی به گردآوری اطلاعات در مورد مکان‌های گردشگری مختلف در سرتاسر دنیا مشغول است. در این سایت، اسم یک مکان به‌عنوان جاذبه گردشگری مطرح می‌شود و کاربران می‌توانند نظرات و تجارب خود را بیان کنند.

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

اما اگر بخواهید از شبکه‌های دریافت نظر مشتریان برای رونق کسب‌وکار خود استفاده کنید، باید شرایط لازم برای دریافت نظرات مثبت کاربران فراهم آورید. با توجه به اینکه نظر منفی کاربران می‌تواند به افول کار شما بیانجامد، از یک اپراتور مجرب بخواهید که یک اکانت با شرایط مناسب برای شما تدارک ببیند و از حاشیه گویی و موارد منفی بپرهیزید.

شبکه‌های وبلاگ نویسی و نشر اطلاعات

شبکه‌های وبلاگ نویسی و انتشار اطلاعات (Blogging and publishing networks) این امکان را به افراد شخصی و برندهای تجاری می‌دهند که از طریق گذاشتن محتوای آنلاین، کشفیات خود را در اختیار سایر کاربران قرار دهند و از این طریق به اشتراک‌گذاری اطلاعات بپردازند. نمونه‌های معروف این شبکه‌ها WordPress, Tumblr, Medium هستند که زمینه انتشار اطلاعات را به بهترین شکل فراهم آورده‌اند. شبکه‌های وبلاگ نویسی تقریباً محدودیت خاصی ندارند و بیشتر کاربران می‌توانند با آنها کار کنند.

ورد پرس یکی از فضاهای ایده آل برای نشر اطلاعات است که تقریباً اکثر کاربران به استفاده از آن راغب هستند. این محیط امکان انتشار اطلاعات نوشتاری و رسانه‌ای مانند تصویر و ویدیو را به کاربران می‌دهد و سرعت عمل بالایی نیز دارد. اگر قصد دارید که کسب‌وکار خود را به کمک شبکه‌های وبلاگ نویسی و نشر اطلاعات ارتقاء دهید، در ابتدا باید یک وبلاگ قابل مشاهده برای خود در نظر داشته باشید. این وبلاگ نه‌تنها به افزایش آگاهی در مورد کسب‌وکار شما کمک می‌کند، بلکه محتوای جذاب برای برخی شبکه‌های اجتماعی مانند فیس‌بوک فراهم می‌کند که امکان انتشار آنها وجود دارد.

اگر می‌خواهید کار خود را برای وبلاگ نویسی و بازاریابی محتوایی آغاز کنید، توصیه می‌شود که راهنمای استفاده از این شبکه‌ها را بخوانید و نحوه تبلیغات و ایجاد محتوای عالی را یاد بگیرید. درنهایت نام تجاری خود را به‌عنوان یک رهبر و راهنمای فکری در نظر بگیری و متن خود را پیاده کنید.

شبکه‌های مبتنی بر علاقه‌مندی‌ها

شبکه‌های مبتنی بر علاقه‌مندی‌ها (Interest-based networks) صرفاً ا بر روی یک موضوع واحد، مانند کتاب‌ها، موسیقی‌ها و یا طراحی خانه متمرکز می‌شوند و رویکرد هدفمندتری نسبت به شبکه‌های بزرگ اجتماعی را انجام می‌دهند. نمونه‌های موجود از این شبکه‌های اجتماعی سه سایت Goodreads، Houzz، Last.fm هستند که به‌عنوان شبکه‌های بین‌المللی و محبوب شناخته می‌شوند.

درحالی‌که گروه‌ها و انجمن‌ها در سایر شبکه‌های اجتماعی به مواردی کلی و عمومی اختصاص داده می‌شوند، در این شبکه‌ها تمرکز کاربران صرفاً بر روی منطقه‌ای منحصربه‌فرد معطوف می‌شود و این به شبکه‌ها اجازه می‌دهد که تجربیات سایر کاربران را در یک مورد خاص به اشتراک بگذارند. به‌عنوان‌مثال، شبکه Houzz، به طراحی ساختمان و دکوراسیون اختصاص یافته است و طراحان خانه و منزل می‌توانند کار طراحان دیگر را مورد بررسی قرار دهند، مجموعه کارهای خود را ایجاد کنند و با افرادی که به دنبال این خدمات هستند ارتباط برقرار کنند.

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

شبکه‌هایی مانند Last.fm برای نوازندگان و دوستداران موسیقی و Goodreads برای نویسندگان و خوانندگان مشتاق نیز همین کارایی را دارند و تجربه‌ای که سایر مخاطبان طراحی کرده‌اند را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهند و از این طریق به ارتباط آنها کمک می‌کنند.

اگر مشتریان و مخاطبان شبکه‌های اجتماعی شما از کسانی هستند که به تجربیات دیگران علاقه دارند و حوزه کاری شما نیز به‌صورت تخصصی عمل می‌کند، می‌توانید در یکی از شبکه‌های مبتنی بر علاقه‌مندی عضو شوید و توانمندی خود را در اختیار مشتریان قرار دهید. این می‌تواند بزرگترین امتیاز شما در تبلیغ محصول و خدمات خود باشد.

شبکه‌های خرید آنلاین یا فروشگاه‌های اینترنتی

شبکه‌های خرید اجتماعی یا آنلاین (Social shopping networks) از طریق افزودن یک عنصر اجتماعی به فروشگاه‌های آنلاین ایجاد می‌شوند. درواقع این شبکه‌ها فضای کافی در اختیار کاربران قرار می‌دهند تا به تبادل اطلاعات بپردازند و به پیگیری روند تجاری برند موردنظر خود بپردازند. شبکه‌های Polyvore، Etsy، Fancy نمونه‌هایی از شبکه‌های خرید اجتماعی هستند که ازلحاظ بین‌المللی به مقبولیت کافی رسیده‌اند. البته شبکه‌های اجتماعی دیگر نیز سعی کرده‌اند که از این گزینه‌ها برای خود استفاده کنند. به‌عنوان‌مثال، شبکه پینترست با استفاده از افزونه پین تلاش کرده است که این خصوصیات را به حوزه کاری خود اضافه کند.

خدماتی مانند Etsy به کسب‌وکارهای کوچک و کارفرمایان شخصی این امکان را می‌دهد که بدون داشتن هیچ مکان خاصی یا اجاره کردن یک فضای خاص به کسب‌وکار بپردازند و شبکه‌هایی مانند Polyvore به خرده‌فروشان امکان ایجاد یک بازار آنلاین را داده است تا از این طریق به فروش محصولات خود بپردازند.

تاثیر شبکه های اجتماعی در رونق کسب و کار

سایت Polyvore یکی از بزرگترین جوامع اجتماعی در اینترنت است و نمونه خوبی از یک شبکه طراحی شده برای ادغام تجربه اجتماعی با تجربه خرید است. اکثر محتوا توسط کاربران ایجاد می‌شود که محصولات موردنظر خود را انتخاب می‌کنند، به مطالب آن شاخ و برگ می‌دهند و آنها را به‌عنوان یک مجموعه منتشر می‌کنند و سپس با دیگر کاربران به اشتراک می‌گذارند. اگرچه سایت دیوار نمونه مبتدیانه از شبکه‌های خرید اجتماعی است، اما در کل فلسفه کاری آن‌ها تقریباً مشابه است. این شبکه‌ها می‌توانند بهترین فرصت برای معرفی کسب‌وکار در اختیار شما قرار دهند.

شبکه‌های به اشتراک‌گذاری اقتصادی

شبکه‌های اشتراک‌گذاری اقتصادی، که با عنوان شبکه‌های همکاری اقتصادی شناخته می‌شوند، مرد را به هدف تبلیغ، پیدا کردن، به اشتراک‌گذاری، خرید، فروش و تجارت محصولات و خدمات به‌صورت آنلاین به یکدیگر متصل می‌کنند. در این شبکه‌ها عمدتاً مشخصات مؤسسات اقتصادی در اختیار کاربران قرار می‌گیرد و آنها از این طریق می‌توانند به نیاز خود برسند. سایت‌های Airbnb، Uber، Taskrabbit نمونه‌هایی کامل از شبکه‌های به اشتراک‌گذاری اقتصادی هستند. سایت‌های Airbnb و Uber دو نمونه بسیار معروف هستند و به‌احتمال بسیار زیاد با آنها آشنایی دارید. اما انواع دیگری از این سایت‌ها وجود دارند که می‌توانید برای پیدا کردن پارکینگ یا حتی یک وعده غذایی از آنها استفاده کنید.

این مدل از همکاری تجاری آنلاین در سالیان اخیر رواج بیشتری یافته است و تقریباً برای برخی از شرکت‌ها حیاتی هستند، زیرا مردم به بررسی‌های این سایت‌ها اعتماد دارند و برای راحتی کار ترجیح می‌دهند از این شبکه‌ها استفاده کنند. شبکه‌های به اشتراک‌گذاری اقتصادی از محبوبیت بالایی بین کاربران برخوردارند و اعتماد کاربران به آنها نقطه قوت استفاده از تجارت آنلاین محسوب می‌شود.

اما اگر قصد بازاریابی و رونق کسب‌وکار خود از طریق شبکه‌های به اشتراک‌گذاری اقتصادی را دارید، باید یک شبکه متناسب با حرفه خود بیابید و قواعد کاری خود را با شرایط آنها مقایسه کنید و امکان همکاری را فراهم آورید.

شبکه‌های اجتماعی ناشناس

آخرین مورد و شاید کم اثرترین رسانه‌های اجتماعی، شبکه‌های اجتماعی ناشناس (Anonymous social networks) هستند که به کاربران خود امکان حضور به‌صورت ناشناس را می‌دهند. درحالی‌که شبکه‌های بزرگ‌تر تلاش می‌کنند که افراد را نسبت به فعالیت‌های مجازی خود پاسخگو کنند، اما شبکه‌های اجتماعی ناشناس این مورد را لازم نمی‌دانند و بیشتر به جنبه‌های تبلیغاتی آنها توجه می‌کنند. نمونه بارز این شبکه‌ها، سایت‌ها Whisper, Ask.fm, After School هستند که اتفاقاً کاربران زیاد و ناشناسی دارند.

این شبکه‌های اجتماعی اطلاعات مفیدی به کاربران ارائه می‌دهند به کمک آنها می‌توانید به مواردی مانند آدرس یا محل غذاخوری و یا محل گردش در یک شهر دسترسی پیدا کنید. اگرچه این شبکه‌ها ازلحاظ اعتماد در سطح مناسبی نیستند، اما برای تبلیغ و معرفی برند کسب‌وکار یک گزینه مناسب به شمار می‌روند.

همان‌طور که می‌بینید، رسانه‌های اجتماعی زیادی در سطح دنیا وجود دارند که این 10 طبقه صرفاً یک طبقه‌بندی سلیقه‌ای بود و معیارهای مختلفی برای طبقه‌بندی آنها وجود دارد. اگر قصد سرمایه‌گذاری و تبلیغ برای کسب‌وکار خود دارید، توصیه می‌شود تمامی این رسانه‌های اجتماعی را امتحان کنید و تلاش کنید که بهترین راه‌حل را انتخاب کنید

مطالب مرتبط